Vincent Boon en Lilian van Rooij coachen een fotograaf uit Utrecht tijdens een mentortraject

CreativeTalks is gestart!

Samen met collega Vincent Boon startte ik in 2019 CreativeTalks waarmee we fotografen helpen met hun ondernemerschap. Samen hebben we meer dan 40 jaar ervaring in de fotografie!  Deze kennis en ervaring geven we graag door. We hebben gemerkt dat het ons veel voldoening geeft om hierover te sparren met andere vakgenoten. Daarom hebben we een mentortraject ontwikkeld voor startende fotografen en fotografen die even vast zitten. Ben of ken jij een fotograaf die wel een boost kan gebruiken? Kijk dan even op onze website www.creativetalks.nl of meld je aan voor een gratis online peptalk via info@creativetalks.nl. We horen graag van je!

Boek: ‘Dit huis is een thuis’

Op uitnodiging van professor Femmie Juffer heb ik afgelopen jaar meegewerkt aan haar nieuwe boek ‘Dit huis is een thuis’. Met trots laat ik jullie weten dat dit boek 1 november 2019 is uitgekomen! Het boek gaat over opgroeien in multiculturele adoptie- en pleeggezinnen. In zestien interviews komen jongeren – tussen 15 en 20 jaar – aan het woord.  Zij vertellen hoe het is om een andere culturele achtergrond te hebben dan hun adoptie- of pleegouders, hoe zij hun gekleurde identiteit ervaren en wat zij belangrijk vinden. Het is een pleidooi om de jongeren ruimte voor hun roots te geven. Bij elk interview maakte ik een portret en een gezinsfoto. Deze kan je bekijken onder Series.
Je kunt het boek inkijken en (zonder verzendkosten) bestellen op de website van uitgever Lecturis.

Transketeers in Vechtclub XL

Sinds 1 mei deel ik mijn werkruimte in Vechtclub XL samen met filmmakerscollectief de Transketeers. Bart Peters, Jonah Lamers en Chris Rijksen brengen inspirerende en authentieke verhalen in beeld die anders ongehoord of gezien zouden blijven. Hun achtergrond als en enorme kennis op het gebied van transgenders gebruiken ze om voorlichting te geven en bedrijven en gemeentes te helpen en inspireren om hun beleid inclusiever te maken. En het natuurlijk voor de jonge generatie beter en makkelijker te maken; want wist jij dat er gemiddeld in elke klas 1 kind zit dat zich niet thuis voelt in het hokje meisje/jongen?

Als je meer over hun humorvolle en belangrijke werk wilt weten kijk dan op transketeers.com

Expositie ‘equality is not justice’

Mijn stagair Mirwais Sahak exposeert op dit moment in Utrecht met zijn fotoserie over vluchtelingen. Zelf vluchtte hij 3 jaar geleden vanuit Kabul naar Nederland. Hij verbleef in 10 AZC’s en heeft veel mede-vluchtelingen leren kennen. Mirwais portretteerde en interviewde zelfstandig 14 vluchtelingen. Hij wil Nederlanders vertellen wat hun verhalen en motieven zijn om te vluchten. Ik heb hem geholpen daar een foto-expositie van maken omdat het zijn droom is om fotograaf te worden. Zo had hij tijdens zijn wacht-tijd in Nederland een doel en de kans zich te ontwikkelen. In februari was deze expositie te zien in De Voorkamer. Van 4 maart tot en met 6 mei 2019 is het 24/7 te bekijken in de etalage van Parkhuis Lombok. Eventuele toekomstige locaties zal ik hier blijven vermelden. Het is de moeite waard om te bekijken! Ik ben heel trots dat hij dit werk heeft kunnen en willen maken, terwijl alles tegenzat in zijn leven.

Kijken in de Ziel

Zomer 2018 was er weer een nieuwe serie op TV van ‘Kijken in de Ziel’. Sinds een aantal jaar ben ik de vaste fotograaf bij dit mooie interview programma. Coen Verbraak interviewt daarin beroepsgenoten die allen op dezelfde vragen antwoord geven. Deze antwoorden worden in de montage met elkaar versneden. Interessant zijn soms de overeenkomsten dan weer de verschillen in de antwoorden. De laatste serie van dit mooie programma heet ‘Religieuze Leiders’, terug te zien via: https://www.ntr.nl/Kijken-in-de-Ziel/55 Natuurlijk is het jammer dat dit de laatste serie van het interviewprogramma was, maar hoop gloort in de quote van Haro Kraak (Volkskrant): “Kijken in de ziel is helaas niet meer, maar zal vast reïncarneren in een nieuw, scherp interviewformat. Als God het wil.”

Campagne voor van Asselt

Communicatiebureau Effect Groep uit Driebergen kreeg de opdracht om een campagne te maken voor Van Asselt vanwege hun verhuizing naar Amersfoort. Deze nieuwe vestiging mocht niet onopgemerkt blijven! Daarom bedachten ze dat een levensgrote ‘A’, het logo van van Asselt, door de hele stad op de foto moest, mét en zonder medewerkers.

Om te laten zien dat zij ‘voor de ‘A’ staan, de A van aandacht, accountancy, Amersfoort, en Van Asselt. Deze foto’s mocht ik maken, samen met art director Ching Chen en assistent Judith van Oudheusden. (The A-team) Zie ons resultaat op: effectgroep.nl/creative-studio/van-asselt/ Met dank aan Marlous van de Wiel van Effect Groep voor de samenwerking en haar creatieve ideeën.

Stagiar Sahak

Het afgelopen jaar ben ik bij fotoshoots regelmatig geholpen door mijn stagiair Sahak. Hij hielp met het versjouwen en opzetten van licht en was heel leergierig om zowel Nederlands als Fotografie te leren. Helaas heeft hij tot op heden geen verblijfsstatus gekregen. Via New Dutch Connections ben ik met hem in contact gekomen. Ik kan echt iedereen aanraden om voor een paar uurtjes of als maatje contact te hebben met vluchtelingen. Sahak heeft mijn wereldbeeld veranderd en mij (nog meer) in laten zien hoe waardevol onze vrijheid is. Echt een verrijkende ervaring. Om hem te helpen zijn verhaal te doen heb ik bovenstaand filmpje voor hem gemaakt. Hij hoopt op meer begrip voor vluchtelingen onder Nederlanders.

Boek Mano Mano

1 juni 2016 is het boek Mano Mano; tien adoptieverhalen uit eerste hand verschenen. In twee jaar tijd sprak en fotografeerde ik tien geadopteerden. Het boek bevat naast foto’s en teksten ook illustraties van Mariëlle Hoekstra en teksten van Kirsten Wesselius en is vormgegeven door Tiny de Vries. Het binnenwerk van het boek is gedrukt door Libertas, de cover is door mijzelf met de hand gezeefdrukt in Kapitaal. Het boek is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in adoptie en is voor € 20,- (ex verzendkosten) te bestellen via www.manomano-boek.com.

Boekpresentatie Vechtclub XL

Op zondag 4 september 2016 om 16:30 wordt in Utrecht in culturele broedplaats Vechtclub XL mijn nieuwe boek Mano Mano gepresenteerd. Er zullen makers en geïnterviewden aanwezig zijn. Ook is er de gelegenheid het boek te kopen, zonder verzendkosten. Met uw aankoop steunt u Nona Foundation. U kunt zich aanmelden voor de boekpresentatie via een email, maar spontaan binnenlopen mag ook. De entree is gratis. De presentatie is onderdeel van de Culturele Zondag het Uitfeest. Adres: Europalaan 2B te Utrecht

Video Mano Mano

Om de geïnterviewden in het boek Mano Mano voor te stellen, heb ik een korte film gemaakt met daarin tien quotes en tien gefilmde portretten. In drie minuten krijg je een overzicht van de variatie in meningen over en ervaringen met adoptie. De muziek onder de film is afkomstig van Ruben Romero Bouwens, één van de deelnemers aan dit project.