Over Lilian

lilian van rooij

Fotograferen is voor mij dé manier om nieuwe mensen te ontmoeten en hun verhalen te leren kennen. In de ruim 15 jaar dat ik inmiddels werk als professioneel portretfotograaf, heb ik al veel, heel diverse, mensen voor mijn camera gehad. Met iedere nieuwe ontmoeting, met ieder beeld dat ik schiet, maak ik kennis met de wereld van die ander.

Aandacht voor de persoon in zijn omgeving
Het liefst fotografeer ik mensen in hun eigen omgeving. Daar zijn ze het meest zichzelf. Ik stel de personen voor mijn lens graag op hun gemak: elk portret krijgt mijn volle aandacht. Ik improviseer met wat ik ter plekke aantref: welke lijnen, kleuren en lichtinval zie ik, hoe kan ik die inzetten voor een mooi beeld? Door goed gebruik te maken van de context, kan ik met mijn foto meer vertellen over die persoon.

Voor wie ik werk
Mijn werk brengt mij op veel verschillende plaatsen: in scholen en bedrijven, musea en theaters, in een dans- of TV-studio of buiten in de natuur. De ene dag sta ik achter de schermen van een afvalcentrale, de volgende dag kom ik thuis bij een prominente Nederlander. De omgeving is iedere keer anders, maar steeds staat de mens centraal. Ik fotografeer voor heel uiteenlopende organisaties: omroepen, uitgeverijen, ontwerp- en communicatiebureaus. Ook werk ik vaak direct voor bedrijven en zzp’ers, bijvoorbeeld als er foto’s nodig zijn voor websites, bij interviews of voor een nieuw campagnebeeld.

Vrijewerk
Ook mijn vrije werk draait om het tonen van mensen in hun omgeving. Met mijn serie REK, over professionele dansers, won ik een Photo Academy Award. De foto’s zijn gepubliceerd in Volkskrant Magazine en geëxposeerd in New Yorktijdens fotofestivalPhotoville. Mijn meest recente vrije werk is het boek Mano Mano, een foto- en interviewserie over adoptie.

Creative Talks
Samen met collega Vincent Boon ben ik initiatiefnemer van Creative Talks, een mentorservice voor startende fotografen. Zij moeten op het gebied van ondernemen vaak zelf het wiel uitvinden. Wij kijken met hen mee en geven zo onze ervaring en onze liefde voor het vak door! Kom je een kijkje nemen op onze website CreativeTalks.nl?

dupho-membership-500px

Ik ben lid van beroepsvereniging DuPho en werk graag samen met andere fotografen en beeldmakers!

Portret Lilian: Marieke Duijsters

 

Referenties

Lilian is een topfotografe met wie ik al heel lang samenwerk. En iedere opdracht, klein of groot, vervult ze met verve. Behalve een kei in haar vak is Lilian ook nog eens een heel prettige en sympathieke vrouw, die de juiste snaar weet te raken bij de mensen die ze fotografeert.

- René Takken, communicatieadviseur NTR

Ik ken Lilian van onze samenwerking voor magazine De Link. Zij verzorgt de foto’s bij de artikelen die ik schrijf. We hebben samen al veel mooie verhalen mogen brengen. Lilian is een fotograaf met een kunstenaarsoog en een ster in improviseren. Daarnaast is ze ‘gewoon’ een heel fijn mens om mee te werken. Het is voor veel mensen toch een beetje eng om in the picture te staan. Zij heeft de gave om de mensen die zij fotografeert op hun gemak te stellen, waardoor een fotosessie ontspannen wordt en de foto’s een plaatje!

- Edith de Wit, schrijfster

Wat is het prettig werken met Lilian. Ze stelt mensen op hun gemak, is geduldig en heeft nooit haast. Veel aandacht voor degene die gefotografeerd moet/mag worden. Ze denkt voortdurend mee, is altijd goed voorbereid en nooit te beroerd om iets extra’s doen. Een plezier om mee te werken. Hoop dat we nog veel samen kunnen werken!

- Miriam Schout, coördinator productcommunicatie bij LKCA

Klanten