Over Lilian

lilian van rooijAl tijdens mijn studie Culturele Antropologie begon ik met het fotograferen van mensen. Met de opleiding Fotografische Vormgeving aan de Fotovakschool koos ik voor fotografie als beroep. Sinds 2007 werk ik als zelfstandig fotograaf, gespecialiseerd in portretfotografie.

Het liefst fotografeer ik mensen in hun eigen omgeving. Daar zijn ze het meest zichzelf. Ik improviseer graag met wat ik ter plekke aantref: welke lijnen, kleuren en lichtinval zie ik, hoe kan ik die inzetten voor een mooi beeld? Door goed gebruik te maken van de context, ka
n ik met mijn foto net iets meer vertellen.dupho-membership-500px

Ik werk veel voor publieke omroepen en heb verschillende bekende Nederlanders voor mijn camera gehad. Daarnaast fotografeer ik graag voor tijdschriften en non-profitorganisaties. Ik heb plezier in samenwerken en stel de mensen voor mijn lens graag op hun gemak. Of het nu een snelle portretfoto is of een uitgebreide fotosessie: elk portret krijgt mijn
volle aandacht.

Ook mijn vrije werk draait om het tonen van mensen in hun omgeving. Met mijn serie REK, over professionele dansers, won ik een Photo Academy Award. De foto’s zijn gepubliceerd in Volkskrant Magazine en in 2015 geëxposeerd in Brooklyn tijdens Photoville. Mijn meest recente vrije werk is het boek Mano Mano, een foto- en interviewserie over adoptie.

In 2017 heb ik een half jaar parttime lesgegeven in Fotografie op het Grafisch Lyceum Utrecht (MBO). Sinds september 2017 focus ik mij weer volledig op foto opdrachten.

Ik ben lid van beroepsvereniging DuPho en werk graag samen met andere fotografen en beeldmakers.

Portret Lilian: Marieke Duijsters